Ono što jedemo, a još više način na koji jedemo govori o nama više nego što i slutimo. Zato je dobar početak zapitati se šta i kako jedemo.
MELITZANO GRČKA SALATA OD PATLIDŽANA
Patlidžani (3-4) se, pod korom, ispeku u rerni, zatim ogule i isjeckaju sitno. Doda im se dosta bijelog luka (po meni nikad previše), sok od jednog limuna (po ukusu), svježeg peršuna i soli i bibera. Naravski, nipošto ne zaboraviti maslinovo ulje - što kvalitetnije to će salata biti ukusnija (po mnei ni toga nikad ne možete staviti previše).
Maže se na hljeb kao namaz ili, uz kriškicu sira, mezi uz vino rujno. Predivno je!
LOVAČKA SALATA
Paprike roge se isjeku na komade i stave u lonac u kome ste prethodno prokuvali začine - so (5 kašika), šećer (5), jabukovo sirće (1 dl), ulje (1 dl), paradajz sok ili pelat (1 dl). Kuvati dok paprike ne omekšaju (pustiće dosta vode). Paziti da ih ne prekuvate i ne uništite im sav C vitamin. Dodati na kraju bijeli luk, celer i peršun sitno isjeckane. Odličan prilog jelima od mesa, a može i samo uz obavezni sir :)
PATLIDŽANI A LA JELENA
Patlidžani se prepolove i izdube. Smjesa za punjenje se pravi od izdubljenog mesa patlidžana, paradajza, bijelog luka, maslinovog ulja, malo sira i dosta začina (sve mediteransko što vam padne na pamet al' se zato mora imati osjećaja i voljeti more). Napune se patlidžani, slože u tepsiju, stave 15 minuta pod folijom u rernu, nakon toga se otkriju i ostave u rerni dok društvo ne ogladni. Crno vino uz ovo ide samo, ne treba ni pominjati. Ovo mi je trenutno najomiljenije jelo :)
JELENIN RIŽOTO SA POVRĆEM
Najvažnije je praviti ga s ljubavlju kao što to Jelena radi. Na kockice se isjecka patlidžan, tikvice, crvena paprika i paradajz. Začini solju (himalajskom i morskom), origanom, timijanom, biberom crnim. Baci na maslinovo ulje da krokrčka. Odvojeno se prokuva basmati riža (par minuta) i ostavi da bubri. Zatim se začini i riža kurkumom, karijem, biberom.
Sve se pomiješa i stavi u tepsiju, dodaju se komadići sira (po mogućnosti cijelog krajiškog sirca) i desetak minuta prokrčka u rerni da se sve to sjedini i stopi. Servirati sa salatom od krastavca u pavlaci.
Prste da poližeš!
PICA U ŠOLJI
Recept sam vidjela na youtubu i bio je toliko blesav da sam ga morala isprobati. Mojima se svidjelo, a sigurno je da nema bržeg načina da dođete do pice (nema te dostave koja može da bude kod vas za 4 minute).
Dakle, u malo veću i širu šolju (može i zdjelica) staviti par kašika brašna, mrvicu praška za pecivo, soli, malo maslinovog ulja, mlijeka i sve to dobro promješate - dobićete tijesto, na koje zatim namažete paradajz sos sa origanom, preko svega stavite sir i ostale dodatke po izboru. Stavite u mikrotalasnu na 3 minuta i imate picu! Ukus odličan, jedino je čudno što je jedete iz zdjelice!
KOPRIVA
Kopriva je kao blitva, moja omiljena biljka. I pravim je kao blitvu. Obarim u nepoklopljenoj posudi 5-6 minuta. Onda odmah uronim u HLADNU vodu, jer tako zadrži i boju i vitamine. Onda je bacim na maslinovo ulje, dodam obaren krompir, bijeli luk, posolim... sve ostalo bi je pokvarilo. Uz to jedem sir i domaći crni hljeb.
RAŠTAN NA MOJ NAČIN
Obožavam raštan, a najviše volim kako ga prave Hercegovci - čorbast, dobro iskuvan, sa suvim mesom. Ja ga međutim tako ne pravim, jer ne volim da dugo besposlena stojim pored šporeta. Zato ga ja pravim tako što ga obarim u vodi 5-10 minuta, a zatim ga bacim u dublji tiganj (vok) u kome sam na malo masti prodinstala par režnjeva slaninice sa bijelim lukom i dodala izrezani krompir skuvan u kori (da sa korom). Tu ga još malo krčkam (dok se ne unervozim), prelijem maslinovim uljem i serviram. Sa čim? Najbolje sa kozijim ili nekim drugim jakim i aromatičnim sirom. Što naravno ne može da prođe bez isto tako jakog i aromatičnog crnog vina...
KROMPIR A LA NAZAROV
Odgovorno tvrdim da može da zamijeni nedeljno pečenje. Krompir se u kori, nasječen po gornjoj strani oštrim nožem, peče u rerni. Kada je gotov, dodaje mu se namaz Nazarov, napravljen od mljevenih sjemenki bundeve, suncokreta, lana, maslinovog ulja, senfa, limuna, sitno isjeckanog paradjza, luka, krastavca i/ili paprike. Servira se uz salatu. I naravno čašu vina. Na zdravlje.
BLITVA NA SALATU
Juče sam jela fantastičnu salatu, al' je nisam ja pravila. Listovi svježe blitve, rukole, paradajz, paprika, kukuruz šećerac, svježe, mlade tikvice, luk, krastavac, mladi kuvani krompir, tunjevina iz konzerve. Začinjeno divno, blago, da ne naruši svo to bogatstvo nježnih ukusa, naročito blitve, tikvica i rukole. Pravi koktel energije, svježine i arome! Daje snagu i podiže raspoloženje.
PASTA SA TIKVICAMA
Potpisujem da doživotno jedem samo pastu. U najrazličitijim kombinacijama. Pod uslovom da u svakoj ima barem malo paradajza. Ovdje je prodinstan luk (crveni i bijeli), dodat paradajz (svježi), malo soli i 3 zrna šećera. Zatim tikvice, koje su mi ostale od ručka. Bijeli biber, bosiljak, timijan. Salata je od rukole, začinjena sa senfom, balzamikom i malo pravog maslinovog ulja. Jagode su iz bašte i nisu sa šlagom nego sa crnom čokoladom.
PICA NA ROŠTILJU
Potrebna je dobra volja i trenutna inspiracija. Zatim ljubav prema osobi/djetetu za koje u devet uveče pravite večeru, a nemate hljeba u kući. Tijesto se pravi od heljde ili već kakvo brašno nađete, malo soli, vode, maslinovog ulja, malo kvasca. Najvažniji je sos, domaći od paradajza koji ste sami ubrali, skuvali, dodali mu svježi bosiljak i bijeli luk. Preko sosa narendati sira ili staviti već šta ko voli. Masline na primjer. Pa sve staviti na električni roštilj (unutra je prevruće da bi palili rernu). Poklopiti i strepiti da li će to išta valjati. Pa u slast pojesti! Rukama! Uz smijeh i galamu.
Uz picu najbolje ide Nikšićko tamno.
RATATOUILLE
Ovo francusko jelo moje je omiljeno. Pravo ljetnje jelo za ljubitelje povrća i mrzitelje teških variva. Naravno da je presudan kvalitet povrća, tikvica, patlidžana, paradajza, paprika i luka. Začini su ništa manje važni: timijan, lovor, bijeli luk, maslinovo ulje. I to je to. Prvo se izdinsta luk i paprika, doda paradajz i začini. Posebno se pripremaju tikvice i patlidžan, a onda sve sastavi i prokrčka još 10-tak minuta. Ovo bih mogla da jedem 7 dana uzastopce.
VRGANJI
Pravila sam ih prvi put, zahvaljujući komšiji koji mi donio punu kesu ovih gljiva. Nisam htjela da reskiram. Rastopila sam puter, propržila malo crvenog luka i dodala vrganje. Posolila sam ih vrlo malo. Uskoro je cijela kuhinja zamirisala ovim prefinjenim i delikatnim mirisom. Dodala sam na tanjiru kašičicu pavlake (iako mislim da je suvišno). Kakvo bogatsvo arome i finoća teksture.
SATARAŠ
Mogla bih ga jesti svaki dan. Tajna dobrog sataraša je u njegovoj jednostavnosti i čistoti ukusa. Bilo šta da dodaš, suvišno je i sve pokvari. Dakle, samo luk, paprike, paradajz. Koje zrnce soli. Tim redom, uz mrvicu maslinovog ulja. Na samom kraju, kada se skine sa šporeta, dodati malo bijelog luka. Savršeno u svojoj jednostavnosti!
COURGETTES
Konačno su me i one nagradile. Ove godine u mojoj bašti rodile su tikvice. I to one koje najviše volim, tamne, uske, Francuzi ih zovu courgettes. Izgrilovala sam ih na el. roštilju, pa onda bacila na maslinovo ulje, bijeli luk i naravno paradajz. Odozgo sam namrvila malo bijelog sira, malo bibera i čilija za ukras. Prvoklasno.
OLOVKA
Napravila sam za ručak boraniju koju sam prethodni dan ubrala u svojoj bašti. Boranija olovka, tanka, zelena, krhka i lomljiva. Preukusna. Samo sam je kratko obraila, pa onda stavila na malo maslinovog ulja i bijelog luka. Nisam odoljela da ne dodam jedan predivni, zreli paradajz. Skrčakalo se za 20-tak minuta. Uz komad feta sira i krišku hljeba od integralnog pšeničnog brašna, idealan ljetnji ručak.
RUKOLA
Iznenadila sam se kada sam vidjela da je rukola, koju sam posijala prije par nedelja, porasla i da je spremna za branje. Malo luka, maslinovog ulja, balzamika, jedna konzerva tunjevine, dvije mrkvice iz bašte. Par listova nane. Korica tek ispečenog crnog hljeba. Kakva divna večera! Naravno, uz čašu crnog vina (nisam imala bijelog).
MELITZANO GRČKA SALATA OD PATLIDŽANA
Patlidžani (3-4) se, pod korom, ispeku u rerni, zatim ogule i isjeckaju sitno. Doda im se dosta bijelog luka (po meni nikad previše), sok od jednog limuna (po ukusu), svježeg peršuna i soli i bibera. Naravski, nipošto ne zaboraviti maslinovo ulje - što kvalitetnije to će salata biti ukusnija (po mnei ni toga nikad ne možete staviti previše).
Maže se na hljeb kao namaz ili, uz kriškicu sira, mezi uz vino rujno. Predivno je!
LOVAČKA SALATA
Paprike roge se isjeku na komade i stave u lonac u kome ste prethodno prokuvali začine - so (5 kašika), šećer (5), jabukovo sirće (1 dl), ulje (1 dl), paradajz sok ili pelat (1 dl). Kuvati dok paprike ne omekšaju (pustiće dosta vode). Paziti da ih ne prekuvate i ne uništite im sav C vitamin. Dodati na kraju bijeli luk, celer i peršun sitno isjeckane. Odličan prilog jelima od mesa, a može i samo uz obavezni sir :)
PATLIDŽANI A LA JELENA
Patlidžani se prepolove i izdube. Smjesa za punjenje se pravi od izdubljenog mesa patlidžana, paradajza, bijelog luka, maslinovog ulja, malo sira i dosta začina (sve mediteransko što vam padne na pamet al' se zato mora imati osjećaja i voljeti more). Napune se patlidžani, slože u tepsiju, stave 15 minuta pod folijom u rernu, nakon toga se otkriju i ostave u rerni dok društvo ne ogladni. Crno vino uz ovo ide samo, ne treba ni pominjati. Ovo mi je trenutno najomiljenije jelo :)
JELENIN RIŽOTO SA POVRĆEM
Najvažnije je praviti ga s ljubavlju kao što to Jelena radi. Na kockice se isjecka patlidžan, tikvice, crvena paprika i paradajz. Začini solju (himalajskom i morskom), origanom, timijanom, biberom crnim. Baci na maslinovo ulje da krokrčka. Odvojeno se prokuva basmati riža (par minuta) i ostavi da bubri. Zatim se začini i riža kurkumom, karijem, biberom.
Sve se pomiješa i stavi u tepsiju, dodaju se komadići sira (po mogućnosti cijelog krajiškog sirca) i desetak minuta prokrčka u rerni da se sve to sjedini i stopi. Servirati sa salatom od krastavca u pavlaci.
Prste da poližeš!
PICA U ŠOLJI
Recept sam vidjela na youtubu i bio je toliko blesav da sam ga morala isprobati. Mojima se svidjelo, a sigurno je da nema bržeg načina da dođete do pice (nema te dostave koja može da bude kod vas za 4 minute).
Dakle, u malo veću i širu šolju (može i zdjelica) staviti par kašika brašna, mrvicu praška za pecivo, soli, malo maslinovog ulja, mlijeka i sve to dobro promješate - dobićete tijesto, na koje zatim namažete paradajz sos sa origanom, preko svega stavite sir i ostale dodatke po izboru. Stavite u mikrotalasnu na 3 minuta i imate picu! Ukus odličan, jedino je čudno što je jedete iz zdjelice!
KOPRIVA
Kopriva je kao blitva, moja omiljena biljka. I pravim je kao blitvu. Obarim u nepoklopljenoj posudi 5-6 minuta. Onda odmah uronim u HLADNU vodu, jer tako zadrži i boju i vitamine. Onda je bacim na maslinovo ulje, dodam obaren krompir, bijeli luk, posolim... sve ostalo bi je pokvarilo. Uz to jedem sir i domaći crni hljeb.
RAŠTAN NA MOJ NAČIN
Obožavam raštan, a najviše volim kako ga prave Hercegovci - čorbast, dobro iskuvan, sa suvim mesom. Ja ga međutim tako ne pravim, jer ne volim da dugo besposlena stojim pored šporeta. Zato ga ja pravim tako što ga obarim u vodi 5-10 minuta, a zatim ga bacim u dublji tiganj (vok) u kome sam na malo masti prodinstala par režnjeva slaninice sa bijelim lukom i dodala izrezani krompir skuvan u kori (da sa korom). Tu ga još malo krčkam (dok se ne unervozim), prelijem maslinovim uljem i serviram. Sa čim? Najbolje sa kozijim ili nekim drugim jakim i aromatičnim sirom. Što naravno ne može da prođe bez isto tako jakog i aromatičnog crnog vina...
KROMPIR A LA NAZAROV
Odgovorno tvrdim da može da zamijeni nedeljno pečenje. Krompir se u kori, nasječen po gornjoj strani oštrim nožem, peče u rerni. Kada je gotov, dodaje mu se namaz Nazarov, napravljen od mljevenih sjemenki bundeve, suncokreta, lana, maslinovog ulja, senfa, limuna, sitno isjeckanog paradjza, luka, krastavca i/ili paprike. Servira se uz salatu. I naravno čašu vina. Na zdravlje.
BLITVA NA SALATU
Juče sam jela fantastičnu salatu, al' je nisam ja pravila. Listovi svježe blitve, rukole, paradajz, paprika, kukuruz šećerac, svježe, mlade tikvice, luk, krastavac, mladi kuvani krompir, tunjevina iz konzerve. Začinjeno divno, blago, da ne naruši svo to bogatstvo nježnih ukusa, naročito blitve, tikvica i rukole. Pravi koktel energije, svježine i arome! Daje snagu i podiže raspoloženje.
PASTA SA TIKVICAMA
Potpisujem da doživotno jedem samo pastu. U najrazličitijim kombinacijama. Pod uslovom da u svakoj ima barem malo paradajza. Ovdje je prodinstan luk (crveni i bijeli), dodat paradajz (svježi), malo soli i 3 zrna šećera. Zatim tikvice, koje su mi ostale od ručka. Bijeli biber, bosiljak, timijan. Salata je od rukole, začinjena sa senfom, balzamikom i malo pravog maslinovog ulja. Jagode su iz bašte i nisu sa šlagom nego sa crnom čokoladom.
PICA NA ROŠTILJU
Potrebna je dobra volja i trenutna inspiracija. Zatim ljubav prema osobi/djetetu za koje u devet uveče pravite večeru, a nemate hljeba u kući. Tijesto se pravi od heljde ili već kakvo brašno nađete, malo soli, vode, maslinovog ulja, malo kvasca. Najvažniji je sos, domaći od paradajza koji ste sami ubrali, skuvali, dodali mu svježi bosiljak i bijeli luk. Preko sosa narendati sira ili staviti već šta ko voli. Masline na primjer. Pa sve staviti na električni roštilj (unutra je prevruće da bi palili rernu). Poklopiti i strepiti da li će to išta valjati. Pa u slast pojesti! Rukama! Uz smijeh i galamu.
Uz picu najbolje ide Nikšićko tamno.
RATATOUILLE
Ovo francusko jelo moje je omiljeno. Pravo ljetnje jelo za ljubitelje povrća i mrzitelje teških variva. Naravno da je presudan kvalitet povrća, tikvica, patlidžana, paradajza, paprika i luka. Začini su ništa manje važni: timijan, lovor, bijeli luk, maslinovo ulje. I to je to. Prvo se izdinsta luk i paprika, doda paradajz i začini. Posebno se pripremaju tikvice i patlidžan, a onda sve sastavi i prokrčka još 10-tak minuta. Ovo bih mogla da jedem 7 dana uzastopce.
VRGANJI
Pravila sam ih prvi put, zahvaljujući komšiji koji mi donio punu kesu ovih gljiva. Nisam htjela da reskiram. Rastopila sam puter, propržila malo crvenog luka i dodala vrganje. Posolila sam ih vrlo malo. Uskoro je cijela kuhinja zamirisala ovim prefinjenim i delikatnim mirisom. Dodala sam na tanjiru kašičicu pavlake (iako mislim da je suvišno). Kakvo bogatsvo arome i finoća teksture.
SATARAŠ
Mogla bih ga jesti svaki dan. Tajna dobrog sataraša je u njegovoj jednostavnosti i čistoti ukusa. Bilo šta da dodaš, suvišno je i sve pokvari. Dakle, samo luk, paprike, paradajz. Koje zrnce soli. Tim redom, uz mrvicu maslinovog ulja. Na samom kraju, kada se skine sa šporeta, dodati malo bijelog luka. Savršeno u svojoj jednostavnosti!
COURGETTES
Konačno su me i one nagradile. Ove godine u mojoj bašti rodile su tikvice. I to one koje najviše volim, tamne, uske, Francuzi ih zovu courgettes. Izgrilovala sam ih na el. roštilju, pa onda bacila na maslinovo ulje, bijeli luk i naravno paradajz. Odozgo sam namrvila malo bijelog sira, malo bibera i čilija za ukras. Prvoklasno.
OLOVKA
Napravila sam za ručak boraniju koju sam prethodni dan ubrala u svojoj bašti. Boranija olovka, tanka, zelena, krhka i lomljiva. Preukusna. Samo sam je kratko obraila, pa onda stavila na malo maslinovog ulja i bijelog luka. Nisam odoljela da ne dodam jedan predivni, zreli paradajz. Skrčakalo se za 20-tak minuta. Uz komad feta sira i krišku hljeba od integralnog pšeničnog brašna, idealan ljetnji ručak.
RUKOLA
Iznenadila sam se kada sam vidjela da je rukola, koju sam posijala prije par nedelja, porasla i da je spremna za branje. Malo luka, maslinovog ulja, balzamika, jedna konzerva tunjevine, dvije mrkvice iz bašte. Par listova nane. Korica tek ispečenog crnog hljeba. Kakva divna večera! Naravno, uz čašu crnog vina (nisam imala bijelog).
Nema komentara:
Objavi komentar