Nedelja, 17. april 2016.
Pripada porodici ljiljana i u narodu još je poznat kao: medvjeđi luk, crijemuš, sremuš, divlji luk, šumski luk. Srijemuš raste u šumama, na planinskim obroncima…
Osnovna ljekovita svojstva su mu: smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti kao preventiva od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni pritisak, poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, – smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove, omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri, potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale, djeluje ljekovito na maternicu, sprječava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume…
Brali smo ga u nedelju i uživali u salati kasnije uz ručak. Obožavam ga i koristim i kao namaz (sa sirom) i kao pesto (samo sa maslinovim uljem).
Pripada porodici ljiljana i u narodu još je poznat kao: medvjeđi luk, crijemuš, sremuš, divlji luk, šumski luk. Srijemuš raste u šumama, na planinskim obroncima…
Osnovna ljekovita svojstva su mu: smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti kao preventiva od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni pritisak, poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, – smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove, omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri, potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale, djeluje ljekovito na maternicu, sprječava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume…
Brali smo ga u nedelju i uživali u salati kasnije uz ručak. Obožavam ga i koristim i kao namaz (sa sirom) i kao pesto (samo sa maslinovim uljem).
Nema komentara:
Objavi komentar